EGYENES ÚT A HATÉKONY INFORMATIKÁHOZ

Központi alkalmazás szolgáltatás

Az elmúlt évek tipikus vállalati IT rendszerére jellemző a PC-s kliensek általános használata. A PC – az általánosan használt irodai és a napi tevékenységet segítő személyes eszközökön túl – a legfontosabb alkalmazásokat kiszolgáló központi szerver-alapú rendszerek elérésére is szolgál. Az utóbbi mintegy 10 évben általánosan elterjedt un. kliens-szerver felépítésű alkalmazások megkövetelik bizonyos kliens funkciók PC-kre telepítését.

 

Ezek biztosítása, egymáshoz illesztése, a hálózati feltételek megteremtése sok humán és műszaki erőforrást igényel, ráadásul a kialakuló rendszer igen bonyolulttá válik. Az egyéni kialakításból, testreszabhatóságból adódó PC-s előnyök elhalványodnak azok mellet a vállalati szintű nehézségek mellett, melyek a szükségszerűen heterogénné vált IT rendszerből adódnak.

 kozponti-alkalmazas-kiszolgalas

A PC eszközállomány fenntartása, üzemeltetése, időnkénti megújítása, igen jelentős anyagi és emberi erőforrásokat emészt fel minden jelentős számú PC-vel dolgozó szervezetben. A PC eszközállomány az informatikai és szakmai vezetőknek naponta teremt kisebb-nagyobb fontosságú döntéshelyzeteket, az informatikai személyzetet pedig folyamatosan hibafeltáró, beavatkozó, korrigáló jellegű feladatokkal látja el.

 

Az utóbbi években hetente jelenik meg az operációs rendszernek és a rátelepített alkalmazásoknak ilyen-olyan okból javítása, frissítése, melyek széttelepítése vagy rengeteg élőmunkát vagy további kiszolgáló hardver és szoftver elemeket (pl. MS SUS) igényel.

 

A PC-s rendszer kézbentarthatóságát legegyszerűbben a centrális kialakítás, a központi terminál szerverekre alapozott alkalmazás-kiszolgálás biztosítja. Egy ilyen kiépítésben a kliensek egyszerűek (vékonyak), mivel csak terminál funkciót töltenek be, tehát adatot vesznek be és jelenítenek meg. A kliens oldali egyszerűség biztonságot, megbízhatóságot eredményez.

A rendszer komplexitása egy ponton, a kiszolgáló központban, a szervereken jelentkezik. Az eredő rendszer összességében egyszerűbb, ennek megfelelően megbízhatóbb, könnyebben alakítható (rugalmas) és alacsonyabb emberi és anyagi ráfordításokkal üzemeltethető.

A Windows alkalmazások központosítása, azaz hogy az alkalmazásokat “levesszük a PC-kről” és kiszolgálásukat központi szerver gépekre bízzuk, minőségileg alakítja át az informatikai felépítést. A vastag PC-k felváltása vékonykliensekkel az alábbi – költségcsökkenésben is megmutatkozó – előnyökkel jár:

 

  • Teljes körű felügyelet a munkahelyek fölött
  • Magas szintű adat- és üzemeltetési biztonság (adatlopás, vírustámadás, hack-elés kiküszöbölése)
  • Új alkalmazások gyors bevezetése az összes felhasználó számára, egy telepítéssel
  • Új munkaállomás telepítése gyakorlatilag egyenlő a hálózatra kapcsolással – valódi plug-n-play
  • A vékony kliensnek nincs mechanikus alkatrésze, “fekete doboz”, elronthatatlan
  • Költségmegtakarítás üzemeltetésen, az elektromos energián, kommunikációs és helyi struktúra kiépítésén, kliens gépeken, szoftveren
  • Az IT személyzet kapacitásai az alacsony hatékonyságú PC-s problémamegoldásról a stratégiai IT feladatok felé irányíthatók

A Linear Solution Kft. munkatársai az elmúlt években széleskörű és részletekbe menő gyakorlatot szereztek Windows Terminal Services megoldások kimunkálásában, telepítésében, üzemeltetési támogatásában.

Lépjen kapcsolatba velünk
Név *
Hibás adat.
E-mail cím *
Hibás adat.
Üzenet *
Hibás adat.
Ellenőrző kód * Ellenőrző kód *   Új
Hibás adat.