EGYENES ÚT A HATÉKONY INFORMATIKÁHOZ

Virtualizáció

Szerver-virtualizáció

A szerver-virtualizációs technika összefoglalása
 
A szerver-virtualizáció technikája több évtizedes múltra tekint vissza, napjainkra az Intel/AMD (x86) szerver-virtualizáció kiforrott technológiává vált, megvalósítása számos üzleti előnnyel jár.
 

A szerver-virtualizáció alapja a hardver erőforrásait (processzor, memória, lemezek, ki- és bemeneti eszközök) közvetlenül kihasználó gazda (host) operációs rendszer, amely szabványosra leképezett hardver erőforrásokat mutat (emulál) a vendég (guest) operációs rendszerek számára. Mivel ezek az erőforrások csak a gazda operációs rendszer által mutatott, virtuális eszközök, ezekből a valóságban meglévőknél több példányt is kínálhat a vendég operációs rendszerek számára.

A virtuális erőforrások szaporításának, azaz a valóságos erőforrások megosztásának egyszerűen a valós erőforrások teljesítőképessége szab határt. Leegyszerűsítve, a szerver-virtualizáció egy szerver logikai felosztása olyan módon, hogy az a felosztás eredményeképpen több szerverként használható.

 
virtualizacio
 
A szerver-virtualizáció technikájának alkalmazását általánosan a következő szempontok indokolják:
  • A szerverek számának korlátozása (szerverkonszolidáció) az áttekinthetőbb, kézbentarthatóbb informatikai rendszer érdekében.
  • Törekvés a nagyobb üzemelési hatékonyságra, beruházás-megtérülésre. A virtualizáció nélkül (egy fizikai szerver – egy operációs rendszer – egy alkalmazás) üzemeltetett rendszerek erőforrás-kihasználtsági mutatói általában 5-15% körüliek.
  • Egyre jelentősebb szempont az elektromos energia, hely és hűtési teljesítmény korlátozottsága.
  • A folyamatosan fejlődő hardver technika szinte lehetetlenné teszi az alkalmazási környezetek szabványosítását. A folyamatos technikai és szolgáltatási fejlődés kezelhetetlen komplex rendszereket eredményez. A szerver-virtualizációval kialakított szabványos környezetek az egyszerűsítés irányába hatnak.
  • lehetővé válik régi operációs rendszerek futtatása új hardvereken
 
A fenti általános előnyökön túl az x86 hardvertechnika legújabb fejlesztési eredményei is a szerver-virtualizáció térnyerésének kedveznek:
  • A magas órajel frekvencián üzemelő processzorok hőelvezetési problémái miatt, a gyártók párhuzamosítással, egy lapkán több processzormag elhelyezésével igyekeznek segíteni. A többmagos processzorok alkalmazásával a korábbihoz hasonló méretű (és árú) szerverek az előző processzor-generációkhoz képest többszörös teljesítményre képesek.
  • A gyártók az újabb processzorokba a szerver-virtualizációt támogató funkciókat építenek be. A virtuális szerverek közötti váltásokat, a virtuális memóriacímek fizikaira fordítását beépített hardver funkciók gyorsítják.
  • Az új I/O és hálózati technikák (PCI-Express, 10 Gbps Ethernet, 4 Gbps Fibre Channel és Infiniband) a több virtuális szerver adatforgalmát is jó teljesítménnyel szolgálják ki.
 
A szerver-virtualizációs megoldás céljára a piacon elérhető legkiforrottabb terméket a VMware vSphere termékcsaládot ajánljuk.
Lépjen kapcsolatba velünk
Név *
Hibás adat.
E-mail cím *
Hibás adat.
Üzenet *
Hibás adat.
Ellenőrző kód * Ellenőrző kód *   Új
Hibás adat.